Metallien hintaennuste - syyskuu 2022

uncertain metal market

Metallien hintoihin ovat vaikuttaneet monet eri tekijät. Alla olemme nostaneet esiin ne tekijät, joita pidämme tällä hetkellä tärkeimpinä, ja kuvailleet, miten odotamme niiden vaikuttavan metallien hintoihin.

Vastuuvapauslauseke

Energian hinnat ja inflaatio:

Vastauksena Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan länsimaat asettivat erilaisia pakotteita Venäjälle. Tämän seurauksena Venäjä on vähentänyt maakaasun vientiä. Tämä on johtanut maakaasun hintojen nopeaan ja dramaattiseen nousuun. Ennen Ukrainaan hyökkäämistä kaasun hinta oli noin 5,00-15,00 euroa/MWh, mutta maakaasun tuonnin vähentämisen jälkeen hinta on nyt yli 200 euroa/MWh. Samaan aikaan Euroopan erittäin kuiva kesä on aiheuttanut sähkön hinnan nousun 24 eurosta/MWh yli 175 euroon/MWh. Energian hintojen nousu on suuri tekijä inflaation kiihtymisen taustalla.

 

Nouseva inflaatio ja taantuma:

Inflaation hillitsemiseksi FED (Yhdysvaltain keskuspankki) ja EKP (Euroopan keskuspankki) ovat alkaneet nostaa korkoja. Tämän seurauksena Euroopassa ei enää ole negatiivisia korkoja, ja Yhdysvalloissa korko on noussut 0,25 prosentista 3,00 prosenttiin. Inflaation ja korkojen nousu on johtanut kuluttajahintojen nousuun, jonka odotetaan aiheuttavan taantuman, koska kuluttajat ovat alkaneet vähentää kulutusta.

 

Odotettu vaikutus metallien hintoihin:

Ukrainan hyökkäyksen alkaessa alumiinin hinta (LME) nousi yli 3 400 euroon tonnilta ja kuparin hinta (LME) yli 9 500 euroon tonnilta. Kuusi kuukautta myöhemmin painopiste on kuitenkin energian hinnannousussa ja taantuman pelossa, mikä on johtanut metallien hintojen jyrkkään laskuun. Energian hintojen nousu on kaksiteräinen miekka metallien hinnoille. Toisaalta energian hinnannousu johtaa taantumaan ja siten hintojen laskuun. Toisaalta energian hinnannousu johtaa tuotantokustannusten nousuun, mikä puolestaan johtaa metallien hintojen nousuun.

 

Nykyisillä energian hinnoilla yhden alumiinitonnin tuotantokustannusten arvioidaan olevan 2 200-2 800 euroa. Tämä tarkoittaa, että nykyisellä hintatasolla eurooppalaiset alumiinitehtaat eivät tee voittoa. Tämän vuoksi on odotettavissa, että jotkin Euroopan alumiinitehtaat sulkevat tai vähentävät tuotantoaan 6-9 kuukaudeksi. Metallin tarjonnan odotetaan vähenevän.

Tällä hetkellä alumiinin ja kuparin tulevaa hintatasoa koskevat odotukset ovat seuraavat:

 

 

3 month

6 month

12 month

Year 2023

Year 2024

Aluminium LME 3-month

2.750 USD/ton

3.000 USD/ton

3.700 USD/ton

3.400 USD/ton

4.400 USD/ton

Copper Cash

6.700 USD/ton

7.600 USD/ton

9.000 USD/ton

8.700 USD/ton

12.000 USD/ton

 

Vastuuvapauslauseke: Huomaa, että kaikki hinnat perustuvat nykyiseen ennusteeseen. Lähitulevaisuuden epävarmat markkinat saattavat johtaa ennusteen päivittämiseen.