}

Metropolian Pop & Jazz Konservatorion kullanhohtoinen julkisivu

Metropolian Pop & Jazz Konservatorion kullanhohtoinen julkisivu

Kun puhutaan arkkitehtuurisista kohteista, pitää muistaa, että aikajana on aina pitkä ja sisältää monia eri vaiheita. Tässä niistä eräs projektikohteemme:

 

Helmikuun puolivälissä 2018 saimme mielenkiintoisen yhteydenoton Helsinkiin sijoittuvasta uudisrakennuskohteesta. Siinä lähdimme liikkeelle mallipalojen hankkimisella, sillä eri värisävyt ja pinnat pystyy käytännössä toteamaan vain niiden avulla. Tietokoneen ruudulta esimerkkikohteita katsoessa jo pelkät näytön asetukset muuttavat näkymää täysin toiseksi, mitä todellisuus onkaan. Mallipalat saatiin ja ne toimitettiin Helsingin Kuusisaareen, jossa toimii Arkkitehdit Tommila.

 

Seuraavan kerran asia eteni helmikuussa 2019 kun oikeaksi materiaaliksi oli tarkan harkinnan jälkeen valikoitunut TECU® Gold, kuparin ja alumiinin yhdistelmä, joka tuo julkisivuihin hillittyä eleganssia. Materiaali muistuttaa kultaa hyvin erityisellä tavalla, koska TECU® Gold heijastaa valoa eri tavoin tarkastelu- ja valon tulokulmasta riippuen, tarjoten julkisivulle näin kiehtovan värileikin. Kohteena oli Soiva - Rakennus Pop & Jazz Konservatoriolle ja Metropolialle.

 

Soivan julkisivun ja sisätilan värit ovat musiikin maailmasta. sillä rakennuksessa rock’n rollin ja vahvistetun musiikin mustat ja tummat sävyt yhdistyvät klassisten vaskisoittimien ja jazzin kultaan. Arkkitehtuurin keinoin kerrotaan, että talo on tehty eri musiikkilajien opiskelijoille. Yhteneväistähän messingin ja vaskisoittimen osalta on myös sama englanninkielinen nimi: BRASS.

 

Soiva liittyy Metropolian luovien alojen Arabian kampukseen, jossa opiskellaan muun muassa muotoilua, vaatetusta, kulttuurituotantoa, konservointia, elokuvatuotantoa, viestintää ja uusien

teknologioiden ohjelmakokonaisuuksia. Metropolian kampus kattaa nyt huomattavan osan vanhoista tehdasrakennuksista. Arkkitehdit Tommila Oy on suunnitellut koko kampus- kokonaisuuden. Osoitteessa sijaitsee Helsingin suurin yhtenäinen kortteli.

 

Projektinjohtajana toimi Miia-Liina Tommila, joka on samalla myös arkkitehtitoimiston toimitusjohtaja, pääsuunnittelijana Yrjänä Vuojala ja vastaavana rakennussuunnittelijana Hanna-Maria Virtanen.

 

Pääurakoitsijana Soivan osuudesta vastasi SRV Rakennus Oy, kun taas julkisivupellitykset hoiti osaavasti TPE Turun Pelti ja Eristys Oy.

 

Rakentaminen aloitettiin tammikuussa 2019 ja julkisivun kohdalle päästiin syksyllä 2020. Sitä ennen Metalcenter Group Oy AB:n vetovastuuseen astui Rami Salminen, joka vei homman maaliin yhdessä asiakkaansa TPE Turun Pelti ja Eristys Oy:n kanssa. Julkisivussa on käytetty TPE Invisible -julkisivulevyä, jonka avulla julkisivusta saadaan eheä yhtenäinen ja toimiva kokonaisuus. TPE Invisible -julkisivulevy on julkisivuissa, alakatoissa sekä ulko- ja sisätiloissa käytettävä palamaton komposiittirakenne piilokiinnityksellä. Sen voimavara piilee juuri sen toimivassa piilokiinnitysjärjestelmässä, joka mahdollistaa vaivattoman asennuksen ja viimeistellyn, TECU® Gold -materiaalin arvoisen lopputuloksen. 

 

Lopullisesti rakennus valmistui helmikuussa 2021. Opetuskäytössä se oli jo heti seuraavassa kuussa.

Arkkitehdit Tommila Oy

Arkkitehdit Tommila Oy suunnittelee arkkitehtonisia ratkaisuja nyky-yhteiskunnan tarpeisiin. Vuonna 1984 perustettu toimisto työskentelee laaja-alaisesti uudisrakennusten, korjausrakentamisen ja kaupunkisuunnitelmien parissa ja yksityisten ja julkisen sektorin asiakkaiden kanssa. Kestävä kehitys on ollut useiden Tommilan projektien keskiössä, esimerkiksi luonnonvalon, luonnollisen ilmanvaihdon tai energiatehokkuuden ratkaisuina.

Arkkitehdit Tommila Oy on suunnitellut Arabian tehdaskortteliin täydennyksiä ja muutoksia 90-luvulta asti. Toimistolla on harvinainen näköalapaikka jättikorttelin muutokseen tehdastuotannosta opetuskulttuuri-, toimisto- ja asuinkortteliksi.

TPE Turun Pelti ja Eristys Oy

TPE Turun Pelti ja Eristys Oy on metallialalla toimiva, niin ikään vuonna 1984 perustettu perinteinen suomalainen perheyritys. TPE toimittaa teräsrakenteita, ohutlevytöitä ja erilaisia julkisivuratkaisuja suurille rakennusliikkeille ja teollisuuteen. TPE suunnittelee, valmistaa ja asentaa tuotteitaan kokonaisvaltaisesti moninaisiin rakennusprojekteihin tarjoten myös rakennusten osaratkaisuja ja kokonaistoimituksia avaimet käteen -periaatteella aina suunnittelusta asennukseen asti. Markkinat ovat keskittyneet pääasiassa Etelä-Suomeen, mutta projekteja toimitetaan myös muualle Suomeen ja muihin Pohjoismaihin. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Piikkiössä.