Kuparien ja kupariseosteisten materiaalien saatavuus

Kuparien ja kupariseosteisten materiaalien saatavuus

Haastava tilanne materiaalien saatavuudessa on monen tekijän summa ja aiheutunut pidemmällä aikavälillä. Tästä johtuen tilanteen purku ja paluu normaaliin tasoon ei tule tapahtumaan kovinkaan nopeasti.

Tuotannon seisaukset covid-19 takia

Covid-19 aiheutti tehtaille tuotannon seisauksia. Osa Etelä-Euroopan maista määräsi muut kuin yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset tehtaat ja toiminnot kiinni maanlaajuisten karanteeni- ja ulkonaliikkumiskieltojen yhteydessä. Tuotannon seisaukset aiheuttivat viivästyksiä tuotannossa oleviin tilauksiin ja pidensivät tilausaikoja uusissa tilauksissa.

Elvytyspaketit ja kysyntäpiikki

Saman aikaisesti yksittäiset valtiot, EU ja Yhdysvallat lanseerasivat mittavia elvytyspaketteja tukemaan paikallisia yrityksiä koronatilanteessa. Elvytyspaketit edesauttoivat yritysten kykyä investoida, jatkaa käynnissä olevia hankkeita sekä aloittaa uudet hankkeet suunnitellusti.

Osittain nähtiin myös koronan aiheuttamaan epävarmuuteen liittyvää hamstrausilmiötä, jossa varauduttiin heikkenevään tilanteeseen ja materiaaleja tilattiin normaalia suurempia määriä varastoon, varmuuden vuoksi. Elvytyspaketit kasvattivat kysyntää ja vauhdittivat materiaalipulaa, kun tuotantolaitokset, joilla oli jo tuotannon seisokeista aiheutunut suma purettavana, vastaanottivat normaalia suuremman määrän tilauksia. Ja näistä tilauksista monet olivat myös tonnistolla mitattuna tavanomaista suurempia.

Kuluttajatuotteissa kotikaranteenit ja elämän keskittyminen kodin ympärille saivat monet kotitaloudet toteuttamaan remontteja ja uusimaan kodinkoneita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa osa elvytysrahoista kohdistettiin myös suoraan kotitalouksille turvaamaan kulutusta. Myös kotitalouksien kulutuksen kasvu korreloi materiaalipulaa tietyillä toimialoilla esimerkiksi kodinkoneissa käytettävien komponenttien osalta. Komponenttipulasta ovat kärsineet eniten elektroniikkateollisuus ja valmistava teollisuus.

Sähköautojen kysynnän voimakas kasvu

Yleinen poliittinen tahtotila liikenteen päästöjen pudottamiseksi on lisännyt autoteollisuuden voimakasta suuntautumista sähköautoteknologiaan. Sähköautoissa akkuteknologiaan kohdistuu ennen näkemätön paine, joka osaltaan syö myös kuparituotteita markkinoilta. Elektroniikkakomponenttien hetkellinen tuotantovaje hidastaa sähköautoteollisuuden tuotantomäärien kasvua, mutta vuoden 2022 loppupuolella odotetaan elektroniikka komponenttien saatavuuden parantuvan ja näin autoteollisuus voi nostaa sähköautojen tuotantomääriä voimakkaasti.

 

Picture2.png
Kuvassa Saksan Metalli- ja elektroniikkateollisuuden tilannetta heinä/elokuussa 2021. Kuilu uusien tilausten määrässä verrattuna tilauksiin, jotka pystytään tuottamaan, on kasvanut historiallisen suureksi. Lähde: Gesamtmetall ja Federal Statistical Office. Kuva poimittu Jukka Kuoppamäen esityksestä teknologiateollisuuden Alumiinipäivillä 4.11.2021.

Ympäristötavoitteiden vaikutus tuotantokapasiteettiin

Paikoittain valtiot ja alueelliset toimijat ovat asettaneet tiukkoja rajoituksia CO2-päästöille, mikä on esimerkiksi Kiinassa tarkoittanut, että tuotantolaitokset ovat joko joutuneet supistamaan tuotantoaan merkittävästi tai sulkemaan tuotannon väliaikaisesti. Materiaalia on pystytty tuottamaan normaalia vähemmän. Lisäksi kysyntäpiikistä johtuen tuotetut määrät on suunnattu Kiinan kotimaan kysyntään eikä vientiin ole juurikaan jäänyt materiaalia.

Hiilineutraalius ja ympäristötavoitteet tulevat myös jatkossa rajoittamaan tuotantolaitosten tuotantokapasiteettia etenkin Kiinassa, jossa kivihiili on edelleen suosituimpien energialähteiden joukossa.

Markkinoiden ohjaus rahapolitiikalla

Tilanne on myös rahapolitiikan osalta hullunkurinen. Normaalitilanteessa korkoja olisi jo kiristetty ja ohjattu markkinoita korkotason avulla, mutta nyt tätä viestiä ei haluta markkinoille antaa eikä korkojen nosto ole vilahdellut keskuspankkien puheissa millään tavalla. 

Miten tilanne on vaikuttanut meihin

Kuparin dollarin arvoon perustuva LME-hinta alkoi kohota kesällä 2020 ja on sen jälkeen melkein tuplaantunut, joka osaltaan on johtanut myös eurooppalaisessa tuotannossa kestämättömään tilanteeseen. Likviditeettiongelmaa korjatakseen, ovat useat tehtaat nostaneet omia vuosihintojaan kesken sopimuskauden yksipuolisilla ilmoituksilla. Eikä tämäkään ole riittänyt, sillä tällä hetkellä vastuu materiaalien rahoituksesta jo ennen varsinaista tuotantoa kaatuu tilaajalle. Materiaalia saadakseen myös Metalcenter Group Oy Ab ostaa ja toimittaa nykyään itse kuparikatodeja tehtaille. Vuosikymmeniin mitään tämän kaltaista ei ole tapahtunut, ja siten tilanne on aiheuttanut valtavan paljon täysin ennen näkemätöntä työtä sekä myynnin, hallinnon ja varsinkin hankinnan puolella. Tästä syystä myös henkilökuntaa Turussa on jo lisätty entisestään.

Mitä seuraavaksi?

Ottaen huomioon miten laajasta ja moniulotteisesta kokonaisuudesta on kysymys, on helpompi ymmärtää, että tuotantolaitokset eivät hetkessä saa kurottua tilausten ja tuotannon välistä kuilua ajan tasalle. Suurin puute on puolivalmistetuotannon kapasiteetista. Uuden kapasiteetin kasvattaminen tarvitsee laitoksesta riippuen usean vuoden rakennusajan.

Vaikka tällä hetkellä meillä on käytössä täysin uusia rahoitusratkaisuja ja hankintakanavia on lisätty moninkertaisesti, ovat toimitusajat kaikilla tuotealueilla venyneet jopa kuukausilla. Tähän ei liene muuta ratkaisua kuin yrittää varautua myös asiakkaanamme mahdollisimman hyvin vaatimalla ennusteita ja ennen kaikkea tilauksia omilta asiakkailtaan. Sanonta ”nopeat syövät hitaat” on enemmän totta kuin ehkä koskaan ennen.


Lähteet:
WGM (2021) 
Sähköautoteollisuuden kasvunäkymät ACEA (2021)