Metalliuutiset - Marraskuu 2023

Metalliuutiset - Marraskuu 2023

Markkinat ovat edelleen hyvin vakaat. Israelin ja Palestiinan välinen konflikti tai Ukrainan sota eivät vaikuta tällä hetkellä markkinoihin.

Vastuuvapauslauseke 

 

Makrotaloudelliset tekijät

Tällä hetkellä merkittäviä tekijöitä ovat talouskasvu sekä odotukset korko- ja inflaatiotasojen suhteen Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Euroopassa.

USA

Viimeisimmän työllisyysraportin mukaan Yhdysvaltojen työllisyysaste on laskussa. Tiistaina 14. marraskuuta julkaistun Yhdysvaltojen kuluttajahintaindeksin (CPI) mukaan inflaatio lokakuussa 2023 oli 3,2 % lokakuuhun 2022 verrattuna, mikä on odotettua parempi tulos. Yhdessä työllisyysraportin kanssa luvut viittaavat siihen, että koronnostojen huippu on ohitettu.
Yhdysvalloista saadut uutiset ovat nostaneet metallien hintoja, mutta Kiinasta saadut taloustiedot ovat puolestaan laskeneet hintoja.

Kiina

Muutama viikko sitten Kiinan hallituksen taloudellinen tuki sai metallien hinnat nousemaan. Mutta pettymykseksi Kiinan ostojohtajien Tuottajahintaindeksi (PPI) ja odotettua alhaisempi kuluttajahintaindeksi saivat hinnat laskemaan jälleen. Indeksi osoittaa, että Kiina kamppailee yhä erittäin matalan inflaation kanssa, joka lähentelee deflaatiota.

Metal Prices November 2023

Kupari

Viimeisimmän päivityksen jälkeen 18. lokakuuta kuparin hinta on noussut 7 970 dollarista (7 540€) 8 145 dollariin (7 480€). Dollari on heikentynyt euroon nähden, tämä on johtanut epätavallisen suureen hintaeroon tällä hetkellä.

Alumiini

Valuuttakurssiero vaikuttaa myös alumiinin hintaan, mutta se on ollut yleisesti ottaen vakaa viimeisen kuukauden aikana. Viimeisimmän päivityksemme jälkeen alumiinin hinta on muuttunut 2 190 dollarista (2 060€) 2 230 dollariin (2 045€).

Sekä Aasiassa että Euroopassa alumiinipreemiot laskevat kysynnän vähenemisen vuoksi, mutta Yhdysvalloissa preemiot ovat pysyneet ennallaan.
Hinnat saattavat nousta lähiaikoina, kun Kiinassa alkaa kuivuuskausi. Tämä rajoittaa vesivoimaan perustuvaa sähköntuotantoa, mikä puolestaan saattaa rajoittaa alumiinituotantoa ja nostaa hintoja.

Ruostumaton teräs

Ruostumattoman teräksen osalta ei ole juurikaan uutta kerrottavaa. Seosainelisät laskevat edelleen hitaasti, kuten olemme nähneet suurimman osan vuodesta. Joulukuussa 1.4301 laskee hieman yli 2 euroon/kg ja myös 1.4404 laskee hieman. Energialisien korotukset tangoissa liikkuvat hieman ylöspäin, kun siirrymme talviaikaan. Mutta energialisät ovat edelleen melko alhaisia, ja Euroopan kaasuvarannot ovat täynnä.

Raaka-aineet

Lokakuussa nikkelin hinta oli alimmillaan sitten vuoden 2021, ja hinta on laskenut tänä vuonna yhteensä 40 prosenttia. Nyt jyrkkä lasku on kuitenkin hieman hidastumassa. Olemme todennäköisesti saavuttaneet tason, jossa hinta on vakaalla pohjalla, mutta edelleen korkealla.

Nikkelin hinnat 2018-2023
Nikkelin kurssi on laskenut 40 % vuoden alusta.

Toisaalta ilmailu- ja avaruusteollisuus näyttää kuitenkin aiheuttavan paineita nikkelimarkkinoille. Tulevina vuosina rakennetaan paljon lentokoneita ja avaruusaluksia, jotka vaativat suuria määriä luokan 1 nikkeliä.
Molybdeeni etsii edelleen oikeaa hintatasoa alkuvuoden hintakuplan jälkeen. Myös molybdeenin hintatasossa on nähtävissä merkkejä vakaudesta vuoden 2023 loppua kohti.

Lue lisää:
Metallihinnat